Monday, August 21, 2006

Hihetetlen történet

As-salamu alaykum wa rahmatullahi wa barakatuh.

Az ekonomiban ülök, nagyon kényelmetlen helyzetben, mert a laptop csak egy bizonyos helyről hajlandó fogni a vezeték nélküli hálózat jelét. Szóval insallah rövid leszek.

Tegnap este, az ünnep éjszakája. Imádkoztuk az imádkozandókat, fohászkodtunk, aztán... már megint éjfél lett. Lefeküdtünk aludni.

10-15 perc múlva kopognak a bejárati ajtón. Próbálok úgy tenni mint aki nem hallja... ekkor már egy pénzérmével kopognak. Többször. Úgy képzeljétek el, mintha kb. 2000 darab evőeszközös fiókot kidobnának a 30. emeletről. Hamarosan csengetnek is. A lezuhanó fiókok tragédiáját vidám madárfütty kíséri, teljes hangerővel.

Lejla, mint később elmondta, azt álmodta, h. imádkozik, és bár álmába befurakodott a csengetés, csak elgondolkodott azon, h. ezért abba lehet-e hagyni az imát. Majd úgy döntött - nagyon helyesen - h. nem. Emese rendíthetetlenül aludt.

Nincs más hátra, felkelek. Magamra kapok egy kabátot, fejemre erősítek egy kendőt. Eközben látogatóink kitartóan kopognak s csengetnek tovább. Az ajtóhoz megyek. Mosolygok, remélem, kedvesen.

Két török kislány áll ott, olyan 20 év körüliek. És megkérdezik... hogy... kaphatnak-e kölcsön egy VASALÓT. Igen. Vasalót. Éjjel negyed egykor.

Nyugalmam rendíthetetlen marad. Persze, mondom kedvesen. Visszamegyek a sötét szobába. Szekrényemből előbányászom a vasalót, úgy, h. próbálok nem zörögni és nem felkelteni 2 szobatársamat. Kiviszem a vasalót.

Kislány, felhőtlenül mosolyogva: Vasalódeszka nincs?

Én, önuralmat gyakorolva: Nem, az sajnos nincs.

Akkor köszi, de nem kell a vasaló sem, mosolyog a kislány. Jó éjszakát, mondja, és felmegy az emeletre.

Én teljesen hitetlenkedve állok az ajtóban. Most mi van???

Mindegy, visszamegyek aludni. Az ajtót nyitva hagyom. Ha legközelebb valaki valamit akar, majd bejön, és kiszolgálja magát.

Halima

No comments: