Saturday, August 19, 2006

Félidőben

Biszmilláhir-rahmanir-rahím.
Asszalamu alajkum wa rahmatullahi wa barakatuh.
Sok szertettel köszöntök mindenkit a második csoport második hetének végén. A lányok a konyhában éppen most ejtettek le valami nagyot, nehezet és üvegből lévőt, ami néhány másodperccel ezelőtt valószínűleg még kevesebb részből állt.
Most vagyunk a kurzus felénél éppen. A lányok már a Fátiha szúrával birkóznak alhamdulillah. A napok nagyon nyugalmasak, az éjszakák már kevésbé. Semmi sem hasonlítható ahhoz az élményhez, amikor éjjel fél tizenkettőkor a szomszédos lakásban lakó azeriek hangosan énekelnek és dobolnak hozzá.
Ma hazamentek a kirgiz és kazah hodzsák. A lakás szokatlanul üres, öten maradtunk: két kirgiz háfiz lány és mi magyarok. Ez azt jelenti, hogy újra kell szervezni a nöbet-rendszert, vagyis hogy ki mikor takarít. Tegnap éjjel, illetve 11-kor, ami itt még csak kora délutánnak számít, jött egy hodzsa, és figyelmeztetett minket, hogy ma délelőtt ellenőrzés lesz, és minden legyen „tertemiz”, ami azt jelenti, hogy tényleg nagyon, de nagyon tiszta. Ezért reggel, órák előtt még takarítottunk, lévén ma csütörtök, a mi napunk. A mai tanítás kicsit megborult, mert a távozó közép-ázsiaiakat a tanáraik búcsúztatták. Ezért két óránk is elmaradt. És most a kurzus egész kihaltnak tűnik.
Tegnap itt jártak az ausztriai török lányok. Mintegy húszan jöttek Oszmán Efendi előadására, és aztán 9-ig itt voltak este, beszélgettünk. Mindenkit üdvözölnek sok szeretettel. Insallah hétvégén is találkozunk velük.
Ami a hétvégét illeti, úgy volt, hogy insallah Burszába megyünk, de úgy tűnik, h. a program megváltozott, és jövő héten megyünk. Ez esetben insallah próbálom a lányokat valami mecsetbe elvinni.
Most nagyon vicces dolgok történnek, a lányok a konyhában gyakorolják a Fátihát, illetve még csak az aúzu-beszmelét, én meg a szobából kiabálok ki nekik, h. pl. „a sejtanir-radzsím, ott az r-et kicsit jobba tartsd ki”, meg ilyeneket. Insallah szépen fog menni nekik.
Készítek nektek illáminterjút a lányokkal gyorsan.
- Mit üzentek az otthoniaknak?
- Hogy alhamdulillah kicsit már tudunk olvasni a Koránból. Igaz, hogy lassan.
- Aha, 20 perc per Fátiha.
- És biztos azért is van ez, mert fohászkodtatok értünk.
- És tök nagy élmény, hogy van saját Koránunk, és vannak benne arab betűk, és már lassan össze tudjuk olvasni őket, és ez nagyon szép élmény.

GYIK-kel kapcsolatban annyit, hogy tegnap láttunk egyet a kertben. Mivel ezen a héten egyetlen kérdés érkezett hozzánk, ezt nem tudom GYIK-nek nevezni. Válaszom: igen, adjatok könyvet az érdeklődőnek nyugodtan, 3 darabot: riport, Iszlám, az élet vallása és A Kegyelem Prófétája.
Fanni még az anyukáját is puszilja, hátha olvassa a blogot, és a kistesóját. És azt is kérdezi az illetékestől, hogy mekkora a kisbaba, és jól vannak-e.
Azt hiszem, mára ennyi. Most insallah megyek az ekonomiba, Internetezni. Fohászkodjatok értünk insallah. És a Mindenható Allah segítsen mindannyiunkat, és az Ő áldása legyen a Prófétán, a családján és a társain.
Halima

1 comment:

Halima said...

Teszt.