Friday, July 15, 2005

Hello drága Anya,

Mi újság nálatok? Velem minden ok, az étkezések érdekesek vagy 200 lány egyszerre benyomul az étkezőbe, el tudod képzelni a hangzavart. Minden étkezés után van fohász amit mindig valaki más mond (nekem még eddig Al-hamdulilla nem kellet mondani), de a hangzavarban semmit nem lehet szinte hallani, csak az Amin-t amit a közelben ülők időben mondanak és akkor mindenki visszhangozza. Naponta 7 óránk van 4 ebéd előtt ima és utána még 1 óra, aztán vagy 3 óra szabad foglalkozás, du van még vacsi előtt 1 un. Gyakorló óra amin a kérdéseinket lehet feltenni a de előadásokkal kapcsolatban, vacsi (a hangzavarban) és utána 22,15-ig az utolsó óra, aztán ima és alvás. Mint láthatod nem unatkozunk, szerencsére eddig még nem feleltettek minket, mert akkor valószínűleg problémáink lennének, mert a szabadidőnkben: mosás (kézzel), Korán gyakorlás (sajnos az összes hang máshogy van képezve mint a magyarban) vannak napok mikor teljesen el vagyok keseredve. Ilyenkor a lányokkal egymást támogatjuk és megpróbálunk a másikba lelket verni. Mint ma megtudtam jövő héten már kezdjük a szavak összeolvasását, már most kicsit kétségeink vannak, de szeretnék mindenkit kérni hogy fohászkodjon értünk, hogy sikerüljön., vagy ha már teljesen ki vagyunk merülve akkor kihasználjuk a szabadidőt és alszunk.
Meg kell vallani, hogy az iskola nagyon profi, majdnem minden nap du van valami program a mecset teremben, ezen a részvétel kötelező (pl: felvilágosítás –depresszió kialakulásáról stb. családdal kapcs kérdések, oszmán történelemmel kapcsolatos szerepjátékok, vagy jön Oszmán Hodzsa jön el előadást tartani, ekkor mindent szépen feldíszítenek. Most hétvégén pl. az iskolával a Topkapi-ba fogunk menni insALLAH, de pl egyik du meg volt hívva, minden külföldi az iskola vezetőjéhez, Oszmán Hodzsa-hoz vendégségbe (tea, 3 fogásos vacsi, Korán olvasás beszélgetés és term az elmaradhatatlan ajándékozás –itt Töröko.-ban mindig a vendéglátó ad ajándékot a vendégnek- )
Minden nagyon szép, már szerintem majd az összes látványosságot láttuk. Voltunk rengeteg mecsetben úgy is mondhatnám hogy mikor kimenőn vagyunk akkor mindig mecsetben imádkozunk ami nekem különösen kedves. Voltunk már hajókiránduláson (2 óráson) nagyon szép volt bár az elemekkel kellet harcolni mert a szél majd levitte a kendőmet, sok perecet eszünk és lehetőség szerint gyümölcsöt is.
Rengeteget vásárolunk, voltunk már a fedett bazárban is de az nagyon drága hely. Vettem natúr parfümöt neked drága anya. Talán tetszik majd neked . Ezek a parfümök nagyon jó illatúak.
Hétvégén eljön értünk mindig valamelyik vendéglátónk, és egész hétvégén kényeztetnek, ide oda visznek minket több fogásos étkezéseket élünk meg. Elmegyünk valamelyik vendéglátónkhoz és a szomszéd (aki egyébként a család barátja) ragaszkodott hozzá hogy náluk aludjunk, mi átvonultunk hosszú kabátba ami alatt csak pizsama volt, a vendéglátónk mondta hogy vegyük le a kabátot, és mikor látta hogy ezek az érdekes külföldiek pizsamát hordanak a hosszú kabát alatt, hát eltudod képzeli? Itt a buszok –amik magyar ikaruszok- úgy mennek hogy az első ajtó nyitva van ez nagyban megkönnyíti a levegővételt. A férfiak felállnak és átadják a helyet ha felszállunk. Tehát minden elfogultság nélkül ez tényleg más világ. Az európai és ázsiai oldal között úgy közlekedünk hajóval, mint otthon a metróval. Nagyon sok állatot főleg macskát látunk. Itt az emberek nagyon szeretik az állatokat ha mész az utcán oda jönnek és játszani szeretnének veled.
Az időnk is mindig szép jó meleg. Minden ok, csak a hangképzés menne jobban.
Mond meg a gyerekeknek, hogy gondolok rájuk és hogy nagyon szeretem Őket. Apát, Timit Lacit Mamát, Keriéket is puszilom.
Szeretném még elmondani, hogy csak Te írtál a blogra ez idáig ami miatt én nagyon örültem, de szeretném ha olvashatnék a Timitől is élménybeszámolót, ha lehet ne kelljen várnom két hónapot.
Sok szeretettel gondolok rád és fohászkodom az egész családért, jó lenne mindenkivel együtt menni Mekkába.
Írj arról is hogy, hogy megy a számítógépezés nézed egyedül is a blogot?
Írj sokat, én megpróbálok minden péntekre összeállítani neked valami beszámolót. InsALLAH.
Kérlek fohászkodj Te is hogy megtudjam tanulni a szép kiejtést a Korán olvasáshoz, hiszen ezért jöttem ide.

Sok puszi mindenkinek: Orsi/ Ayse

No comments: